Sunday 4 December 2016

Sambal Tempoyak Pahang




Assalamualaikum semua :)

Dah nak masuk tengahari, perut mesti dah berbunyi-bunyi lagu keroncong mintak diisik kann. hee. Nah CikJar nak bagi menu terbaik dari Pahang. Tengahari ni boleh la cari kedai ke cuba. Bagi penggemar durian harus rasa sambal ni tau. Nak masak kat umah pon sonanggg ajo. Yang penting ada TEMPOYAK la. hihi.

Cekidaut resipi ni. Ala CikJar pon belajar dari emak terchenta kat kampung. Lebiu <3

Resepi Sambal Tempoyak Ikan Bilis dengan Petai






Bahan-bahan:
- Ikan Bilis (dalam segenggam)
- 2 Biji Bawang besar
- 10-15 cili padi (nak lagi pedas boleh tambah lagi)
- 3 inci kunyit hidup
- Tempoyak
- Gula
- Garam

Cara-caranya:
1. Basuh dan goreng ikan bilis terlebih dahulu. CikJar suka goreng sebab nanti ikan bilis tu jadi chewy2 gitew. Tak nak goreng pon xpe.

2. Tumbuk kunyit bersama dengan cili padi kita tadi. Mak CikJar pesan kalau kita guna lesung batu kan, elok tumbuk kunyit dulu sebab kunyit ni berair sikit satgi pedih woo masuk mata. Ehe 



3. Haa. Dah siap semua, masuk dalam periuk ka, bekaih apa tak kisah semua bahan-bahan kita tadi termasuk petai. CikJar guna dua senduk tempoyak. Gaul dengan mesra semua tau. Buhla dua sudu gula, sikit garam naa.



4. Dah gaul sebati, tumis la ataih dapor masing-masing. Uish satgi makan dengan nasi panas tau, sedapppppp sangat! CikJar tak tipu, cubala dulu. Bye :) 

No comments:

Post a Comment