Saturday, 21 April 2018

Miliki Tulang Sihat Dengan Ostematrix Shaklee

Bismillah😊

Hari ni nak share tentang Ostematrix Shaklee. Ace sepp sikit kalau korang dah pernah cuba? Haa if nak tahu inilah produk nila yang buat ai fall in love dengan Shaklee. 

"Ada Apa Dengan OsteMatrix Ni?"

image result for ostematrix shaklee

Haa betulla dia adalah kalsium, aha tapi bukan sekadar kalsium. Ostematrix ni extraordinary calcium. Woow sangatkan.


image results for kepentingan kalsium
Nak tahu, kalsium adalah mineral paling banyak di dalam badan dengan lebih daripada 99% yang berlaku di tulang dan gigi, di mana ia adalah "struktur sokongan" pusat. Oleh itu, sangat penting bahawa dari peringkat bayi lagi seterusnya semua peringkat harus mengoptimumkan pengambilan kalsium mereka setiap hari untuk memastikan perkembangan tulang dan gigi yang betul.
Image result for graf ostematrix
Graf Jisim Tulang

Jika kita lihat pada graf, keperluan kalsium semakin meningkat seiring dengan perkembangan usia sehinggalah meningkat remaja. Sampailah umur mencecah 20an, penyimpanan kalsium berada ditahap puncak.

Ketahui faktor-faktor yang mempengaruhi ketumpatan tulang ditahap puncak

1. Jantina:
Jisim tulang atau kepadatan umumnya lebih tinggi pada lelaki berbanding wanita. Sebelum akil baligh, kanak-kanak lelaki dan perempuan mengembangkan jisim tulang pada kadar yang sama, tetapi selepas akil baligh, budak lelaki cenderung untuk mendapatkan jisim tulang yang lebih besar daripada kanak-kanak perempuan.

2. Bangsa:
Atas sebab-sebab yang tidak difahami dengan baik, gadis-gadis Afrika-Amerika cenderung untuk mencapai jisim tulang puncak yang lebih tinggi daripada gadis-gadis Caucasian. Dan gadis keturunan Asia cenderung mempunyai jisim tulang terendah. Walau bagaimanapun, kerana semua wanita-tanpa mengira kaum-berisiko tinggi untuk osteoporosis, gadis dari semua kaum perlu membina jisim tulang sebanyak mungkin untuk membantu melindungi penyakit ini.

3. Hormon:
Hormon seks, termasuk estrogen dan testosteron, adalah penting untuk perkembangan jisim tulang. Gadis yang mula menstruasi pada usia yang lebih awal biasanya mempunyai kepadatan tulang yang lebih besar. Gadis-gadis yang telah didiagnosis dengan anoreksia serta atlet wanita yang mempunyai tahap lemak badan yang sangat rendah dan haid yang tidak normal berisiko tinggi tidak mencapai kepadatan tulang yang optimum.

4. Pemakanan:
Kalsium khususnya adalah penting untuk kesihatan tulang. Malah, kekurangan kalsium pada orang muda boleh mengandaikan jisim tulang puncak 5% -10% lebih rendah dan boleh meningkatkan risiko tulang patah tulang kemudian dalam hidup. Diet yang seimbang yang merangkumi jumlah vitamin D dan K, serta mineral kalsium, magnesium, zink, tembaga, dan mangan, juga penting untuk kesihatan tulang.

5. Aktiviti fizikal:
Penting untuk membina tulang yang sihat bagi merangsang pertumbuhan tulang.

image result for ostematrix shaklee
Jadi nampakkan betapa kritikalnya untuk kita konsisten pengambilan kalsium dalam diet harian. Kita perlukan kalsium yang mencukupi untuk 'tabung' tulang sebagai persediaan hari tua kerana kepadatan tulang akan mula berkurangan apabila melepasi tahap umur tersebut.

Apa jadi kalau badan kita kurang kalsium?

Kalau tulang kurang kalsium... kita tak dapat apa-apa simptom. Tapi kalau badan kurang kalsium, nah tengok gambar ni.

image result for kesan kekurangan kalsium
     
Di mana ada otot di situ kalsium diguna. So nampak kan. Kalsium bukan untuk tulang kuat semata-mata. Dia bantu untuk elak kita stress jugaLetih, kurang tidur, sakit belakang kan boleh buat mood kita tak stabil. untuk CANTIK pun penting juga. Kuku, rambut rapuh tak cantik kan. Gigi lopong, berlubang comey tak😅

Siapa ada macam ni?
 image result for kekurangan kalsium
Bayangkan ini anda. Ayarkk cantik dah tapi takdak gigi.

Tapi kan.. badan kita bukan perlu KALSIUM je semata-mata untuk tulang kuat, otot badan sihat.

Ramai menganggap pil supplemen semua sama. Begitu juga apabila bercakap tentang sumber kalsium. Ramai yang menganggap semua kalsium adalah sama.

Jawapannya tidak. Kalsium, terutama pil kalsium adalah berbeza antara satu sama lain. Pil-pil kalsium terdiri dari pelbagai jenis, antaranya calcium carbonate, calcium lactate, calcium citrate, calcium gluconate dan sebagainya.

Itupun, pil kalsium sahaja tidak cukup untuk diserap sepenuhnya ke dalam badan kerana ia memerlukan Vitamin D untuk penyerapan.

Apabila kalsium diambil bersama vitamin D, ya hasilnya tulang dan gigi yang kuat. Tapi tahukah anda itu tidak cukup?

Kerana tulang yang kuat perlu 'melekat' antara satu sama lain. Oleh itu ia memerlukan mangan, boron, copper dan sebagainya sebagai simen.

Pilihlah pil kalsium yang terbaik untuk kesihatan anda iaitu Ostematrix Shaklee. Ia mengandungi :

- Magnesium
- Vit D
- Boron
- Manganese
- Copper
- ZinkGabungan unsur diatas menghalang daripada berlaku endapan sesetengah mineral.Mari kita tengok apa fungsi-fungsi nutrien tersebut untuk setiap hidangan(4 caplets):

1) Kalsium (1000mg) - Sumber semulajadi yang pekat dan mudah diserap.

2) Magnesium (400mg) - Bantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang dan menguatkan mereka

3) Vitamin D (400iu) - Merangsang penyerapan kalsium

4) Boron - Bantu dalam metabolisme tulang

5) Mangan, copper dan Zink - Mengaktifkan enzim yang membantu dalam pembinaan kepadatan tulang  
Image result for manfaat ostematrix shaklee

Rugi tak cuba Ostematrix Shaklee sebab sangat jimat! Harga sebotol Ostematrix adalah RM65 dan mengandungi 120 caplet.
1 caplet ~ RM0.55 sen je weyh. Kena ambil 4 caplet/sehari. Jadi sehari kita perlu laburkan RM2.20 sahaja untuk kesihatan tulang badan. Berbaloi tak agak-agak? Ofkos la berbaloi daripada spend RM2.20 tu beli jajan ke apa.
Kalau susu kotak 1L susu =RM8 kalau takde promo. Tahan 3 hari. Sehari spend lebih kurang RM2.65 la. Tu pon belom tentu cukup mineral lain untuk bantu penyerapan kalsium lagi. Silap-silap dapat penyakit sebab contain sugar. Ayark.

So jadilah pengguna yg bijak eh. If ada orang yang tak boleh minum susu, lagilah wajib ambik ostematrix. Bila tulang kurg mampat, kita senang bongkok sebab graviti. Memang kena jaga tabung kalsium kita dari sekarang.

Walaubagaimanapun, senaman yang konsisten dan diet sihat dengan pengambilan kalsium tambahan boleh kurangkan risiko osteoporosis, terutama terhadap warga tua.

Antara manfaat lain Ostematrix


Membantu dalam pembentukan tulang dan gigi yang sihat
Mengelakkan penyakit osteoporosis (tulang rapuh)
Memulihkan kekejangan dan kebas-kebas
Meringankan stress
Menstabilkan tekanan darah
Melegakan sakit ketika haid
Membantu dalam masalah gastrik
Penting untuk pembekuan darah, menstabilkan transmisi impuls saraf &
Merehatkan otot sewaktu kontraksi
Mengurangkan risiko praeklampsia
Membantu mengurangkan sakit belakang
Mengurangkan risiko osteoporosis
Membantu mengurangkan kebas dan sesemut Membantu melegakan sembelit
Membantu dalam masalah tumit kaki sakit/pecah-pecah
Membantu masalah kolestrol
Menggalakkan kulit yang cantik
Melegakan sakit-sakit sendi
Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung
Membantu melembutkan najis
Membantu mengatasi migrain
Membantu masalah buasir


Kisah Cinta Pengguna Ostematrix

---------------------------------------
" Ni kisah benar saya... saya sorg ibu anak 2. Anak no 2 dah 2 tahun dan masih menyusu badan. Anak sulung pun menyusu badan juga dulu tapi afzan tak amik apa-apa spesel nutrisi.

Dan masa checkup health carnival, afzan osteopenia. Geng bakal osteoporosis klu tak dijaga. Dan dalam jangka masa tu saya konsisten ostematrix BUT without senaman hehe😜 jangan tiru.

Guess what. My T-Score naik😍 dan sekarang memang afzan konsisten senam plus amik ostematrix.

image result for testimoni ostematrix shaklee

The reason WHY saya sangat-sangat suka ostematrix. Bukan testimoni MULUT CAKAP

Tapi dia bagi PROVEN RESULT."
- Afzan Noor, Beautician & Trainer The Walking Beauty
OsteMatrix ni boleh digandingkan dengan vitamin mineral lain juga tau untuk optimum kesihatan badan.

Banyak manfaat tau. Sihat ni mahal. Bukan mahal sebab harga suplimen.

Tapi try sakit. Nak sembuh tu, lagi macam-macam kos naik. Bil hospital, rawatan, masa yang hilang dan banyak lagi.

1. Ostematrix + ESP = untuk ibu menyusu
2. Ostematrix + Bcompleks = orang kerap migraine
3. Ostematrix + Omega = Mak Ayah sakit kaki, sakit lutut.
4. Ostematrix + Gla = Sengugut Masa period, pms
5. Ostematrix + Vitalea = En Suami yang selalu letih.
6. Ostematrix + ESP + Vitalea = Ibu Hamil, elak kejang, sakit Gigi, sakit belakang, beri tenaga, tulang baby Kuat.
7. Ostematrix + Omega + Bcompleks = anxiety, kerap berdebar-debar, selalu stress.
8. Ostematrix + Performance Drink = atlet, cergaskan badan.
9. Ostematrix + Bcompleks = insomnia
10. Ostematrix + herblax = Sembelit, Tak lawas.


Perghhhh!
Banyakkan boleh kahwinkan ostematrix ni. Haha.

Jadi ingat tau Ostematrix Shaklee bukan sekadar kalsium. Ada Magnesium Dan Vitamin D sekali. Bukan untuk tulang aje.

sumber :
http://healthresource.shaklee.com/children-and-calcium/
http://www.shaklee.com.my/products/healthy-nutrition/ostematrix/
 Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya Puan Siti Hajar binti Mat Jam
Trainer & Beautician The Walking Beauty (TWB)
Pemilik dan Pengusaha Al Jannah Beauty Spa
+6019-637 0570
umibizshoppe@gmail.com
FB: Hajar Mat Jam
IG: hajarmj_thewalkingbeauty


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati, atau mencegah sebarang penyakit. Ini adalah iklan produk tambahan.
   

No comments:

Post a Comment